Hangi Bitki Hangi Ayda Ekilir

Herkese merhabalar, bu içeriğimizde sizler için hangi bitki hangi ayda ekilir sorusunu yanıtlayacağız. Bitki ekmek, ona bakmak ve büyütmek, şüphesiz ki insana ciddi anlamda keyif veren bir şeydir. Ancak doğru bir ekim, doğru bakım ve besleme koşullarının sağlanması da mutlak bir zorunluluktur. Yani bitki ekip bahçıvanlık ve tarım dahilinde bunu olması gerektiği büyütmek istiyorsanız, bu konudaki gerekliliklere önem vermelisiniz. Doğru zamanda doğru bitkiyi ekip, bakımını da olması gerektiği gibi yaptığınızda, işte o zaman her şey sizin lehinize olacaktır. Yani bitkiniz güzelce büyüyecek ve ondan en iyi şekilde verim alabileceksiniz.


Sobepy Ekibi Hangi Sebze Hangi Ayda Ekilir?

Başarılı bir hasat dönemi için sebzelerinizi şu mevsimlere göre ekmeniz gerekmektedir;

Ocak ayında ekilecek sebzeler: Lahana, Ispanak Şubat ayında ekilecek sebzeler: Havuç, Marul, Brokoli Mart ayında ekilecek sebzeler: Patates, Soğan, Bezelye Nisan ayında ekilecek sebzeler: Domates, Biber, Patlıcan Mayıs ayında ekilecek sebzeler: Kabak, Salatalık, Fasulye Haziran ayında ekilecek sebzeler: Bamya, Mısır, Patlıcan Temmuz ayında ekilecek sebzeler: Balkabağı, Patlıcan, Domates Ağustos ayında ekilecek sebzeler: Marul, Pazı, Kereviz Eylül ayında ekilecek sebzeler: Havuç, Brokoli, Lahana Ekim ayında ekilecek sebzeler: Turp, Ispanak, Pırasa Kasım ayında ekilecek sebzeler: Sarımsak, Soğan Aralık ayında ekilecek sebzeler: Kereviz, Pırasa, Lahana Hangi Meyve Hangi Ayda Ekilir?


Başarılı bir hasat dönemi için meyvelerinizi şu mevsimlere göre ekmeniz gerekmektedir;

Ocak ayında ekilecek meyveler: Yok Şubat ayında ekilecek meyveler: Çilek (Serada) Mart ayında ekilecek meyveler: Çilek, Ahududu Nisan ayında ekilecek meyveler: Üzüm, Kivi Mayıs ayında ekilecek meyveler: Kavun, Karpuz Haziran ayında ekilecek meyveler: Şeftali, Erik Temmuz ayında ekilecek meyveler: Armut, Elma Ağustos ayında ekilecek meyveler: Kırmızı Üzüm, Erik Eylül ayında ekilecek meyveler: Nar, Elma Ekim ayında ekilecek meyveler: İncir, Nar Kasım ayında ekilecek meyveler: Yok Aralık ayında ekilecek meyveler: Yok Kış Aylarında Hangi Meyve ve Sebzeler Ekilebilir?

Bileceğiniz üzere kış ayları soğuk geçer. Bu sebeple, kışın ekilen meyve ve sebzelerin de bu şartlara uygun olması gerekmektedir. Özellikle de kök sebzeler ve bazı yapraklı bitkiler için bu dönemlerin uygun olacağını söyleyebiliriz. Bu bitkilere örnek verecek olursak, lahanayı ele alabiliriz. Lahana bitkisi, soğuğa dayanıklıdır. Yani bu bitkiyi kış aylarında ekebilirsiniz. Yine ıspanak da soğuk havalara karşı dayanıklılığını koruyabilmektedir. Hatta bu bitkiyi kışın ekmeniz, iyi bir verim almanızı da sağlayacaktır diyebiliriz. Pırasa sebzesini de kış aylarında ekip büyütebilirsiniz. Ayrıca bu sebze, kış mevsimlerinde sıklıkla tüketilmektedir. Kerevizi de bu gruba örnek olarak göstermemiz mümkündür. Soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan kereviz, insan sağlığı için de çok faydalıdır. Bu listeye son olarak karnabahar eklemesi de yapmak isteriz. Tüm bunlar, kışın ekilebilecek sebzeler arasında gösterilmektedir. Ülkemiz standartlarında kışın ekilebilecek bir meyve türü ise çilektir. Serada yetiştirmek koşuluyla, Şubat ayında çilek ekebilirsiniz.

İlkbahar Aylarında Hangi Sebze ve Meyveler Ekilebilir?

Bitkiler, büyümeye ilk olarak ilkbahar aylarında başlarlar. Yani bu ayların bitki büyümesi ve gelişmesi açısından etkisi büyüktür. Doğanın tazelenmesi ve yenilenmesiyle birlikte toprağa ekilen bitkiler, sıcak havaların da gelmesiyle birlikte en doğru şekilde gelişir ve yaz aylarında ise hasatları gerçekleştirilir. İlkbahar aylarında domates ektiğinizde, bu domatesleri yaz aylarında hasat edebilirsiniz. Biberler ise sıcak iklimleri seviyor olmalarından ötürü ilkbahar aylarında ekilip yazın olgunlaşıp toplanabilir. Patlıcan da yine ilkbaharda ekilip yazın hasat edilen sebzeler arasındadır. Bu gruba fasülye örneği de verilebilir.

Yaz Aylarında Hangi Sebze ve Meyveler Ekilebilir?

Yaz aylarında ekilen bitkilerin hızlı bir şekilde büyüme özellikleri vardır. Bunun sebebi ise elbette ki havanın ve buna bağlı olarak da toprağın sıcak olmasıdır. Kabak bitkisinden örnek verecek olursak, bu bitki yazın ekilir ve kısa süre içerisinde de hasat edilebilir. Yine mısır ve salatalık gibi bitkiler de sıcak havalarda hızlı bir şekilde büyümekte ve olgunlaşmaktadır. Karpuz ve kavun gibi bitkiler de yine yaz aylarında ekilebilir.

Sonbahar Aylarında Hangi Sebze ve Meyveler Ekilebilir?

Sonbaharda ekilen bitkiler, kışa hazırlık yapmak için toprağa serpilmektedir. Bu dönemlerde ekilenlerin kök sebzeler ve soğuk hava koşullarına dayanıklı bitliler olması gerekmektedir. Örneğin sonbaharda ektiğiniz havuçlar, kış aylarına kadar büyümeye devam edecektir. Turp da yine sonbaharlarda ekilip kışın hasat edilebilir. Bu gruba Brüksel lahanasını da örnek olarak gösterebiliriz.

Hangi Çiçek Hangi Ayda Ekilir?


Şimdi de çiçeklerin hangi mevsimlerde ekileceğine bir göz atalım. Çiçekler için doğru ekim zamanlarını yakaladığınızda, gayet iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Sizler için mevsimlere göre çiçeklerin ekimi konusunda hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz;

Ocak ayında ekilecek çiçekler: Nergis, Lale, Sümbül Şubat ayında ekilecek çiçekler: Kardelen, Zambak Mart ayında ekilecek çiçekler: Gül, Papatya, Menekşe Nisan ayında ekilecek çiçekler: Begonya, Petunya, Sardunya Mayıs ayında ekilecek çiçekler: Lavanta, Yıldız Çiçeği Haziran ayında ekilecek çiçekler: Zinya, Kozmos, Karahindiba Temmuz ayında ekilecek çiçekler: Aslanağzı, Zinya, Begonya Ağustos ayında ekilecek çiçekler: Kasımpatı, Süsen Eylül ayında ekilecek çiçekler: Menekşe, Sümbül, Lale Ekim ayında ekilecek çiçekler: Kasımpatı, Süsen Kasım ayında ekilecek çiçekler: Kasımpatı, Lale Aralık ayında ekilecek çiçekler: Nergis, Kardelen Çiçeklerin Sağlıklı Büyümesi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler


Bitkilerin gübre ve besin takviyeleri, mevsimine göre düzenli olarak yapılmalıdır. Toprağın düzenli şekilde tuz, pH ve mineral kontrolünü yapmanız gerekmektedir. Böylece toprağı dengede tutmuş olursunuz. Çalı ve ağaçların formlarını koruması için budamalarını düzenli olarak yapmalısınız. Bahçenizdeki sıklaşmış alanları seyreltmeniz gerekir. Eğer bitkileriniz dış etkenlere bağlı olarak zarar görmüşse, o bitkileri tekrardan eski haline getirmeniz gerekmektedir. Bozulma ve çürüme yaşayan bitkilerin değiştirilmesi gerekir. Çimler kesinlikle düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Çimlerin arasında yer alan yabancı otlar her daim temizlenmelidir. Çimlerin gübreleme ve ilaçlama işlemleri asla aksatılmamalıdır. Bahçe içerisindeki çöp ve benzeri istenmeyen şeylerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

İşte tüm bu anlattıklarımızı düzenli şekilde hatırlar ve uygularsanız, bahçeniz gayet düzenli olur. Bahçenize ektiğiniz sebze, meyve, çiçek ve diğer bitkileriniz de düzenli bakım takviyeleri sayesinde sağlığını asla yitirmeyecektir. Her bitkinin kendinize özel bir bakım rutini olduğunu da asla unutmayın. Özellikle de dekorasyon amaçlı baktığınız bitkilere daha da ayrı bir hassasiyet ve özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Siz üzerinize düşen bakımı sağlarsanız, bitkileriniz de kendi üzerlerine düşeni yapıp size en harika güzelliklerini sunacaktır.

« Anasayfa